Vilka dagar i veckan äter ni fisk? Hos oss blir det oftast på torsdagar eller tisdagar. Idag fick det bli en gammal klassiker som älskas av stora och små! Man kan välja att äta den med eller utan citronsåsen. Vi brukar göra såsen bara för att vi tycker att den är så god! Spara och laga du också!
April 19, 2023
Torsk med mandeltäcke
500 g torsk i delar
2 krm salt
1 krm vitpeppar
1.5 dl ströbröd
1.5 dl flagad mandel
0.5 dl hackad persilja
100 g smör
Citronsås
2 dl crème fraiche
1 dl vatten
1 dl matlagningsgrädde
1 st fiskbuljongtärning eller grönsaksbuljongtärning
2 dl hackad dill
0.5 st citron, finrivet skal
2 tsk citronsaft salt och svartpeppar
Smörj en ugnsform med lite smör, margarin eller olivolja. Lägg i torskbitarna.
Smält smör i en kastrull och rör i ströbröd, mandel samt persilja. Blanda till en röra.
Fördela mandelröran över fisken och platta till här och där till ett täcke.
Sätt in mandelfisken i ugnen och baka den i ca 25 minuter tills fisken är genomstekt och mandeltäcket fått lite färg.
Koka upp creme fraiche, vatten, grädde och buljongärning i en kastrull. Låt sjuda 5 min. Tillsätt dill, citronskal och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
Ta ut fisken och servera med kokt potatis, sås och grönsaker samt gärna en klyfta citron.