Detta må kräva lite tid för jäsning MEN det kräver inte mycket energi. Ingen köksmaskin behövs! Jag blandar samman ingredienserna med en slickepott. Om du använder händerna för att vika degen, blöt dem med vatten! Då fastnar inte degen på dina händer.
April 18, 2023
9 dl vetemjöl
4 dl vatten
25 g jäst
Salt
Olivolja
Valfri topping t.ex. rosmarin, oliver, tomater
Lös upp jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt mjöl och salt. Blanda samman till en kletig deg. Vik kanterna in mot mitten, ringla olivolja och vänd degen så att oljan är i botten.
Låt jäsa övertäckt i minst 4h, gärna äver natten. Vik degen några gånger till under jäsningen.
Höll över degen i en oljad form och låt jäsa ytterligare 1-2h. Ringla olja över och tryck försikgt gropar i degen. Toppa med valfri topping.
Grädda i mitten nu av ugnen på 225 grader i ca 20 minuter eller tills brödet fått en fin färg och har en innertemperatur på 96 grader.