Släkten frågade efter recept TRE gånger inan de gick hem- då vet man att det är ett recept som bör delas. ;) Ny och uppdaterad version av ett recept jag hittade två år sedan på glöögkokta tjocka revbensspjäll med en gräddsås gjord på den smakrika skyn. Passar perfekt till tex grönkål eller andra sallader & kokt potatis. Vi gillar sås så jag ökade en del av mängden där, ordinarie mått står inom parentes.
Dec. 7, 2025
1.5 st kilo tjocka revben (rimmade eller naturella)
2 tsk riven färsk ingefära
3 st små vitlöksklyftor
1 gul lök
1 st färsk röd chilifrukt
3.5 dl alkoholfri vinglögg tex pumpkin spice
0.5 dl kinesisk soja
5 hela nejlikor
4 - 5 dl vatten
1 msk kalvfond
0.5 - 1 tsk salt (avvakta om du har rimmade och anpassa sältan i gräddsåsen)
2 krm svartpeppar
4 dl vispgrädde (2)
3 msk vetemjöl
5 dl sky (4)
Salt
Svartpeppar
Skala och skiva ingefära och vitlök. Strimla chilin fint. Skala och skiva löken.
Dela spjälen i bitar (skär där det är mjukt mellan benen)
Koka upp glögg, soja, vatten, fond, nejlika, salt, peppar, ingefära, vitlök och chili. Lägg ner köttet. Koka upp. Koka 75-90 min på lägre temperatur under lock tills spjällen känns möra och köttet börjar lossna från benen. Vänd dem då och då i vätskan under tiden de kokas.
Koka potatis och förbered ev andra tillbehör (gräddkokt grönkål och rödkål rekommenderas varmt).
Plocka upp spjällen och lägg åt sidan, täck med folie.
Sila av och spara skyn. Vispa ihop grädde och mjöl i en kastrull. Häll i skyn och koka upp under omrörning. Sjud några min. Smaka av och tillsätt ev mer salt och peppar.
Dela spjället i mindre bitar om du önskar (plocka även bort alla ben om du vill) och blanda med såsen eller servera såsen separat. Servera med potatis & grönsaker. NJUT❣️