VĂ„r pĂ„ en tallrik! Mycket trevligt. đ
April 28, 2024
3 st schalottenlöker
2 st vitlöksklyftor
10 dl grönsaksbuljong (vatten + buljongtÀrning eller fond)
3 dl arborioris
2 dl matlagningsvin/vittvin
10 st sparris stjÀlkar
1 dl parmesan
En liten pÄse rÀdisor
Salt och svartpeppar
Lite honung och örtsalt
Smör till stekning
Skala och finhacka lök och vitlök. Koka upp 10 dl grönsaksbuljong som ska hÄllas varm.
FrÀs lök och vitlök med smör i en tjockbottnad kastrull utan att det fÄr fÀrg. Höj vÀrmen och tillsÀtt arborioriset, frÀs tills det blir lite glansigt. HÀll pÄ vinet och lÄt det koka in i riset.
SpÀd sedan med varm buljong under omrörning. Börja med ungefÀr 3-4 dl och ta sedan 1 dl i taget efterhand som riset suger upp buljongen. LÄt det koka sakta under omrörning. Riset Àr fÀrdigkokt efter ungefÀr 15-20 minuter.
Stek upp sparris och rÀdisor i en ordentlig klick smör och havssalt, lite svartpeppar ocksÄ.
Halvera en lime och stek i smör/olivolja tills den fÄr fin fÀrg!
Blanda sedan ihop den fÀrdigkokta risotton med riven parmesan, sparris och rÀdisorna.
Toppa risotton med ytterligare nÄgra bitar sparris, rÀdisa och karamelliserad lime.