SĂ„s pĂ„ gula kantareller eller höstkantareller. Det gĂ„r bra att ta torkade höstkantareller đ„°. Gott till kött, kyckling och fisk. đĄTips! Med lite mer potatismjöl i sĂ„sen, sĂ„ blir det kantarellstuvning och Ă€r jĂ€ttegott att ha pĂ„ varma mackor med ost đ. Men innan osten lĂ€ggs pĂ„, sĂ„ kan man lĂ€gga pĂ„ en tomatskiva och strö över lite oregano đ. En 70-tals klassiker! đ
April 14, 2023
1 l fÀrska kantareller (torkade ca 250 gram)
25 g smör
1 st chalottenlök (hackad)
1 msk kantarellfond
2 dl vispgrÀdde
3.5 dl vatten
0.5 dl vitt vin (kan uteslutas, tag dÄ en 0,5 dl vatten istÀllet)
1 st grönsaksbuljongtÀrning
1.5 msk potatismjöl
NÄgra droppar kinesisk soja
0.5 st hackad bladpersilja eller timjan till garnering (valfritt)
Dela de stora kantareller. LÀgg kantarellerna i en stor bunke med vatten. Skölj runt dem och plocka sedan över dem nÄgra i taget - rensa frÄn grus och smuts - till ett durkslag man sÀtter över en bunke. Om man anvÀnder torkade höstkantareller, sÄ tag en stor nÀve och smula dem lite. LÄt dem ligga i blöt ca 20 min.
FrÀs kantarellerna och chalottenlöken i en torr panna ca 5 minuter, sÄ de tappar den mesta vÀtskan. Rör dÄ och dÄ. NÀr de börjar ge ifrÄn sig ett knÀppande ljud Àr de klara att lagas till sÄs.
TillsÀtt smör samt stek pÄ medelvÀrme nÄgra minuter till.
HÀll pÄ hÀlften av grÀdden samt en grönsaksbuljongtÀrning + kantarellfond. Rör om och vispa ut buljongen.
TillsÀtt sedan hÀlften av vattnet och koka upp. Strö över potatismjölet och rör om.
TillsÀtt resterande grÀdde och vatten samt vitt vin. LÄt sÄsen koka ihop nÄgon minut till önskad tjocklek.
Smaka av kantarellsÄsen med nÄgra droppar kinesisk soja. OBS! ta lite i taget och smaka av efter hand.
Strö över hackad persilja eller timjan vid servering om du önskar.