700 g risgrynsgröt
4 st ägg
1 dl mjölk
Ev smaksättning, t ex rivet citronskal eller apelsinskal
Ev hackad sötmandel
Blanda gröten väl med äggen och mjölken samt ev smaksättning. Smöra en låg form och häll i smeten. Grädda i 30-40 minuter i 200 graders ugnsvärme.
Gör under tiden saftsåsen. Om du använder vanlig saft, blanda ut med vatten, så den är lagom stark. Starkare än om man ska dricka den är bra. Rör ner några msk potatismjöl i en kopp med lite vatten. Koka upp saften och när den kokar, vispa ner potatismjölsvattnet (om det står länge måste man röra om igen för potatismjölet sjunker till botten). Vispa hela tiden tills saften kokar upp igen, annars kan det bli klumpar av potatismjölet. Ta av från plattan.
Servera puddingen och såsen varm eller ljummen.
Överbliven risgrynsgröt kan också användas till Ris a´la´ Malta. Vår variant är gröt blandad med vaniljsocker och mycket vispad grädde. Till det brukar vi göra en stor fruktsallad från julens fruktfat inklusive egna äpplen från källaren.
Saffranspannkaka av risgrynsgröt är också gott.