3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten
250 g rökt eller gravad lax
Sparris (bit av stjälkarna som ”blir över” )
10 cm purjolök
3 st ägg
3 dl grädde
1 kruka finhackad dill
Salt & peppar (var sparsamma, då den rökta laxen är salt i sig)
6.5 st gröna sparris & 1 dl riven ost
Ställ ugnen på 225 grader. Nyp ihop pajdegen och tryck ut i en ugnssäkerform på cirka 24 cm.
Nagga lätt med gaffel och förgrädda i 10 minuter.
Under tiden stimlar du purjolök och hackar ner det av sparrisstjälkarna som inte går åt vi garnering. Fräs upp detta i en stekpanna med olivolja så att sparrien mjuknar något. Skär sedan laxen i tunna strimlor och blanda ihop med lök- & sparrisen. Fördela ut i pajdegen och placera ut sparrisen.
Vispa ihop alla ingredienser till äggstanningen, jag vispade för hand. Och fördela ut över pajen, riv sedan osten över och gratinera i 25- 30 minuter eller tills pajen är klar.
Serveras genast med en god sallad.