Påsktårta 👌

Jättegod! 😋 Det tar tid att göra tårtan, men den är inte svår 🥰 💡Tips! Gör lemoncurden någon dag i förväg för att underlätta det lite tidsmässigt. Ett annat tips är att göra hela tårtan dagen innan den ska ätas (den blir ännu godare, när den får stå till sig lite i kylskåpet ett dygn).

Helén ”Nenne” Mattsson

April 14, 2023

Ingredienser

Tårtbotten:

4 st ägg

2 dl socker

1 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 st citron

Lemoncurd:

3 st citroner

2 dl socker

2 st ägg

1 st äggula

75 g smör

1 msk maizena

Vit chokladkräm:

200 g vit choklad

2 dl vispgrädde

300 g philadelphiaost

Garnering:

3 - 5 dl vispgrädde

100 g kokos

Gul karamellfärg

Chokladägg/mandelägg

Gör så här

Tårtbotten: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ägg, socker och vaniljsocker ordentligt vitt och pösigt. Gärna i upp emot 10 minuter. Blanda de torra ingredienserna för sig och sikta ner dessa i smeten. Tillsätt tillsist zest och saft från citronen. Klä botten på en form (20 cm, jag använder DENNA) med bakplåtspapper, smöra och häll ned i formen. Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Låt botten svalna ordentligt och skär sedan upp i 3 lika tjocka tårtbottnar.

Lemoncurd: Finriv citronskalet från alla 3 citroner och koka upp det tillsammans med saften från 2 av citronerna, smör och socker. Sila därefter av vätskan. Blanda ut maizena med saften från den 3e och sista citronen. Tillsätt detta i citronvätskan. Blanda samman äggen och äggulan och tillsätt dessa i citronvätskan. Ställ tillbaka på spisen och sjud tills krämen tjocknar. Häll upp i en burk och låt svalna.

Vit chokladkräm: Grovhacka den vita chokladen och lägg i en bunke. Värm vispgrädden i en kastrull. Ta bort från plattan och häll ned över den vita chokladen så den smälter. Låt svalna något. Rör ned philadelphiaosten och vispa tills det blir fluffigt. Ställ in i kylen och låt stelna något.

Under tiden, färga kokosen med den gula karamellfärgen i en skål. Börja med några droppar. Öka på tills du är nöjd med färgen.

Montering: Lägg en tårtbotten på ett tårtfat. Spritsa en ring längs kanten av tårtbotten med den vita chokladkrämen. Fyll därefter mitten med lemoncurd. Spritsa vit chokladkräm över lemoncurden och bred ut till ett jämnt lager. Lägg på en till tårtbotten och gör samma procedur en gång till. Lägg på den sista delen av tårtbotten och spackla kanterna av tårtan med den vita chokladkrämen. Ställ in i kylen en stund och låt stelna något.

Vispa grädden. Ta ut tårtan och spackla hela tårtan med grädden. Täck tårtan med kokosen och toppa med chokladägg/mandelägg. Låt gärna stå i kylen en stund innan servering.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.