Om man plockar mycket gula kantareller eller höstkantareller, så är det jättegott med en stor paj! Räcker till många! Passar bra med en sallad till. Ett finskt recept som jag hittade på nätet 🥰 Basdegen görs genom att blanda ihop de torra ingredienserna, skumma fettet, tillsätta riven mogen potatis och till sist vatten. Det går bra att låta degen jäsa i kylen medan fyllningen förbereds.
April 13, 2023
5 st kokt medelstor potatis
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
200 g margarin
1 dl vatten
1 st pkt (= 170 g) skivad bacon eller 150 g tärnad bacon
1 st påse (= 150 g) riven ost
2 st koppar (= a`120 g) gräddfil
1 - 2 dl matlagningsgrädde
4 st ägg
Ett gäng lök
1 tsk svartpeppar
2 l färska kantareller (= 8 dl bearbetade)
2 msk gräslök eller persilja
(salt)
Värm ugnen till 225 grader. Täck bakplåten med bakplåtspapper.
Förbered basdegen. Riv den mogna potatisen eller mosa den med en gaffel. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Rör ner margarinet. Tillsätt riven potatis och vatten och blanda degen tills den är slät. Ställ degen i kylen för att jäsa, medan du förbereder fyllningen.
Förbered fyllningen. Rensa kantarellerna, hacka dem mindre om det behövs och koka svampen i sin egen vätska i en stekpanna. Låt det svalna.
Skär baconet i skivor eller använd redan tärnad bacon. Stek baconskivorna knapriga i en panna i sitt eget fett. Ta bort från pannan för att svalna.
Hacka löken och fräs den hackade löken i 5 minuter i olja i en stekpanna. Överför lökblandningen för att svalna.
Blanda kantareller, lök och brynt bacon och riven ost tillsammans. Blanda ihop ägg, gräddfil, matlagningsgrädde och kryddorna.
Ta ut basdegen ur kylen och klappa den på bakplåten med händerna fuktade med vatten.
Bred ut svamp-baconfyllningen på pajskalet. Häll över ägg-gräddblandningen.
Grädda pajen i ugnen i ca 30 minuter.