150 g smör
300 g pepparkakor
0.5 st vaniljstång
300 st gr philadelphiaost
150 st gr crème fraiche
2 st ägg
0.5 tsk malda pepparkakskryddor
2 msk maizena majsstärkelse
0.5 dl strösocker
2 dl god lingonsylt
1.5 msk vatten
Sätt ugnen på 150 grader.
Smält smöret. Mixa pepparkakorna och blanda med smöret. Tryck ut blandningen i botten och rejält upp på kanterna i en form.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg fröna i en mixerskål med de övriga ingredienserna till fyllningen och mixa till en jämn smet. Häll över i pajskalet.
Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter eller tills den precis har stelnat. Låt kallna helt.
Smält sylten med lite vatten i en kastrull och häll över kakan. Låt stå en dag.
Servera den gärna mer kylskåpskall än för varm.