Världens bästa tips: frys in tofun innan, låt tina innan användning. Detta förändrar texturen och ger en flikigare och köttigare konsistens. Recept från Noora Cooks.
April 10, 2022
400 g fast tofu
2 msk olivolja
2 msk majsstärkelse
0.5 tsk salt
2 msk veganskt smör (förslagsvis naturli’s vegan block)
1 st stor gullök, finhackad
1 msk färsk riven ingefära (eller fryst)
2 st stora vitlöksklyftor, pressade
1 msk garam masala
1 tsk currypulver
1 tsk korianderpulver (går att skippa)
1 tsk salt
0.75 dl tomatpuré
1 burkar kokosmjölk (á 400g)
Press tofun/havrebit genom att linda in i lite hushållspapper och lägg en tung stekpanna på. Låt tofun eller havren stå i 20 minuter för att få ut så mycket vatten som möjligt.
Slå på ugnen på 200 grader och lägg bakplåtspapper på en plåt.
Skiva tofun/havren på längden i 5-6 skivor. Dela varje bit i mindre bitar med fingrarna i lagom stora bitar. Detta gör att bitar inte blir jämna och får små fickor för paneringen att klamra sig fast i.
Lägg tofun/havren i en förslutbar fryspåse, häll ner oljan, majsstärkelsen och saltet. Skaka eller massera påsen försiktigt så att allt blandar sig ordentligt.
Placera ut alla bitar på bakplåtspapper. Se till att inga bitar rör vid varann. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter.
Medan tofun/havren står i ugnen, smält smöret i en stor stekpanna. Stek löken 3-4 min i smöret, blanda därefter ner ingefära och vitlök och stek någon minut till. Tillsätt kryddor, salt, tomatpuré och kokosmjölk. Rör ihop och låt sjuda 5-10 minuter.
När tofun/havren är klar, blanda ner i såsen. Servera med basmatiris och garnera med färsk koriander. Eller inte.