Ca 60 minuter

Vegansk butter chicken

Världens bästa tips: frys in tofun innan, låt tina innan användning. Detta förändrar texturen och ger en flikigare och köttigare konsistens. Recept från Noora Cooks.

Valentina

April 10, 2022

Ingredienser

Tofun

400 g fast tofu

2 msk olivolja

2 msk majsstärkelse

0.5 tsk salt

Såsen

2 msk veganskt smör (förslagsvis naturli’s vegan block)

1 st stor gullök, finhackad

1 msk färsk riven ingefära (eller fryst)

2 st stora vitlöksklyftor, pressade

1 msk garam masala

1 tsk currypulver

1 tsk korianderpulver (går att skippa)

1 tsk salt

0.75 dl tomatpuré

1 burkar kokosmjölk (á 400g)

Gör så här

Press tofun/havrebit genom att linda in i lite hushållspapper och lägg en tung stekpanna på. Låt tofun eller havren stå i 20 minuter för att få ut så mycket vatten som möjligt.

Slå på ugnen på 200 grader och lägg bakplåtspapper på en plåt.

Skiva tofun/havren på längden i 5-6 skivor. Dela varje bit i mindre bitar med fingrarna i lagom stora bitar. Detta gör att bitar inte blir jämna och får små fickor för paneringen att klamra sig fast i.

Lägg tofun/havren i en förslutbar fryspåse, häll ner oljan, majsstärkelsen och saltet. Skaka eller massera påsen försiktigt så att allt blandar sig ordentligt.

Placera ut alla bitar på bakplåtspapper. Se till att inga bitar rör vid varann. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter.

Medan tofun/havren står i ugnen, smält smöret i en stor stekpanna. Stek löken 3-4 min i smöret, blanda därefter ner ingefära och vitlök och stek någon minut till. Tillsätt kryddor, salt, tomatpuré och kokosmjölk. Rör ihop och låt sjuda 5-10 minuter.

När tofun/havren är klar, blanda ner i såsen. Servera med basmatiris och garnera med färsk koriander. Eller inte.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.