Bakad gröt med smak av pepparkaka & nötter. Havregryn, mandelmjöl, ägg och mjölkdryck (jag använde Oatly Barista med hasselnötssmak) får sällskap av banan, äppelmos, kanel & pepparkkakskrydda och toppas med mandelflarn för härlig crunch. Riktigt god, speciellt med en klick vaniljkvarg & blåbär på toppen. Perfekt för en mysig morgon eller en lyxigt mellanmål!
Dec. 9, 2025
3 dl havregryn
1.25 dl mandelmjöl
1 tsk kanel + 2 pepparkakskrydda
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 st mogen banan
3 dl mandelmjölk, oatley hasselnöt ellerr dyl
2 st ägg
0.5 tsk vaniljextrakt eller 0,5 tsk vaniljpulver
2 msk äpplemos
1 tsk lönnsirap/flytande honung
0.5 dl mandelflarn
Vaniljkvarg
Färska eller frysta bär
Förvärm ugnen: Förvärm till 180°C och smörj en medelstor ugnsform.
Blanda de torra ingredienserna i en skål
Förbered de våta ingredienserna. Mosa bananen först och blanda med det andra.
Blanda ihop det blöta och torra, häll över i formen & toppa med mandelflarn och ev lite florsocker (för fin färg, lite krispig topping och god smak)
Grädda i ugnen i 25 minuter tills de är gyllene och stelnat. Höj till 200 och tillaga några min till med grill funktion för fin färg. Känn med en sticka så att den är klar.
Servera: Njut varm eller ljummen med tex vaniljkvarg, bär och kanske lite extra honung & lönnsirap på toppen.