Goda och saftiga frukostbullar đ đĄTips! Det gĂ„r bra att smaksĂ€tta degen med: 1 tsk stötta/malda fĂ€nkĂ„lsfrön och 1 tsk stötta/malda anisfrön
Dec. 3, 2025
50 g (1 pkt) kronjÀst för matbröd, fÀrsk
5 dl mjölk
3 dl havregryn
1 tsk salt
1 msk ljus sirap
50 g smör i smÄ bitar (eller 0,5 dl rapsolja)
9 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1. Ljumma 5 dl mjölk till 37 grader. Smula 50 g jÀst i bunken och rör ut med mjölken.
2. TillsÀtt 3 dl havregryn och rör om och lÄt stÄ och dra 5 minuter.
3. TillsÀtt 1 tsk salt, 1 msk ljus sirap, 50 gram smör i smÄ bitar (eller 0,5 dl rapsolja) och 9 dl vetemjöl och arbeta dagen ca 10 minuter i maskin eller dubbelt för hand. TÀck och lÄt jÀsa 30 minuter.
4. Tippa upp degen pÄ lÀtt mjölat bakbord och dela i 16 lika stora delar.
5. Rulla till en fralla, och nu ett trick för att fÀsta havregrynen bra: Pensla frallan med vatten medan man har den i handen, doppa sedan i havregrynen och lÀgg frallorna pÄ plÄt med bakplÄtspapper. DÄ fastnar havregrynen och man fÄr ett fint jÀmnt lager.
6. TÀck med duk och lÄt jÀsa 30 minuter. SÀtt ugnen pÄ 250 grader över och undervÀrme.
7. Baka mitt i ugnen i 12-13 minuter tills de fÄtt fin fÀrg. LÄt svalna pÄ galler.