En jättegod variant på den svenska klassikern smörgåstårta som uppskattas mycket när vi bjuder på den! Receptet räcker till två tårtor, ca 10 -12 personer.
April 16, 2023
3 dl mjölk
0.5 dl olja
25 g jäst
1 tsk salt
1 tsk socker
2 st äggulor
6 - 8 dl vetemjöl
2 st gul lök
10 st ägg
400 g rökt skinka
2 dl majonnäs
3 dl créme fraiche
Salt
Peppar
8 st tomater
4 dl riven ost
Värm mjölk och olja till 37 grader och häll det i en bunke eller matberedare. Smula i jästen och häll i salt, socker och äggulor. Rör om
Arbeta i vetemjölet så det blir en deg. Lägg en handduk över och låt degen jäsa i 30 min.
Arbeta degen lätt och dela den i två delar och lägg i två smorda runda tårtformar. Jäs i ytterligare 30 min med duk på. Grädda i 225 grader i ugn i 15-20 min. Låt sen bottnarna svalna under duk på ett galler.
Under tiden för jäsning och gräddning gör du fyllningen. Hacka två gula lökar fint och stek i smör på svag värme. Hårdkoka 10 ägg och skala dem. Skär den rökta skinkan i mindre bitar.
Blanda créme fraiche och majonnäs och smaka av med salt och peppar. Blanda i lök, skinka och sist försiktigt äggen också.
Dela tårtbottnen och lägg fyllningen lite emellan. Lägg sen fyllning på toppen därefter tomatskivor och överst riven ost. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 15 min. Servera!