Idag bjuds det på en riktigt mör och fin Hjortrygg tillsammans med en silkeslen blomkål och potatispuré. Till det serveras smörstekta kantareller, brysselkål och morötter. Kronan på verket blir en kraftig och smakrik rödvinssås. 🍷🥬
Original recept från www.instagram.com
Nov. 29, 2025
800 g hjortfilé
Salt och svartpeppar
Smör
Rapsolja
Vitlök
Timjan
0.75 st blomkålshuvud
4 - 5 st potatis
3 msk smör
1 dl grädde
1.5 dl västerbottensost
Salt och peppar
200 g kantareller
200 g brysselkål
200 g morötter
Citron
Persilja
Salt och peppar
Skär blomkålen och potatisen i mindre bitar, koka mjuk och låt sen ånga av helt och hållet så all eventuell vätska försvinner.
Mixa till en slät puré tillsammans med grädde, smör och västerbottensost. Smaka av med salt och peppar.
Skala morötter och ansa brysselkålen. Koka morötterna till cirka 75% klara i saltat vatten. Tillsätt brysselkålen sista minuten. Låt ånga av.
Stek kantarellerna i lite olja, så dom får en fin och krispig yta. Tillsätt morötter och brysselkål, samt en klick smör. Stek till fin yta och smak av med salt, peppar, citron och finhackad persilja.
Krydda köttet runt om och stek i olja så den får fin färg på båda sidor. Tillsätt smör, timjan, vitlök och ös köttet tills den uppnår 55 grader. Låt sedan vila cirka 5–10 minuter.
Servera puré, grönsaker, skivor av det goda köttet tillsammans med en rödvinssås. Jag lät min koka ner extra mycket för en kraftig sås som jag tycker passar perfekt till hjort.