Idag lagar vi en vardagsfavorit i form av Kyckling Curry. Uppskattad av de flesta och perfekt som söndagsmiddag! Här rekommenderar jag starkt att använda en hel kyckling. Dels för att få ett mört och fint kycklingkött, men också för att använda den mustiga buljongen till såsen, som gör stor skillnad. Bonus också att man får kycklingbuljong över att frysa till något annat.
Original recept från www.instagram.com
Dec. 14, 2025
1 st hel kyckling, cirka 1500 gram
2 dl vitt vin
2 st gula lökar
1 st morot
0.5 st purjolök
100 g rotselleri
2 st lagerblad
10 st svart eller vitpepparkorn
Färsk timjan, några kvistar
2 msk smör
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
1 msk curry
0.5 msk gurkmeja
2 msk vetemjöl
3 dl nedkokt kycklingbuljong
3 dl grädde
Salt och peppar
Några droppar citron
Lägg kycklingen i en rymlig gryta. Tillsätt samtliga grönsaker, kryddor och fyll på med vin och vatten. Vattnet ska precis täcka kycklingen.
Ge ett uppkok och sänk sedan värmen till medel, så att det puttrar försiktigt. Skumma av efter cirka 10 minuter och låt sedan puttra cirka 1 timma.
Lyft ur kycklingen och låt svalna.
Sila av 6 dl buljong i en kastrull, låt koka ner till 3 dl som du sparar till såsen. Resten av buljongen kan fortsätta koka ner ordentligt, som du sedan sparar och fryser in.
Till såsen: smält smöret i en kastrull, tillsätt finhackad lök och vitlök. Stek glansig cirka 4-5 minuter.
Tillsätt curry och gurkmeja, stek en minut.
Tillsätt vetemjöl, blanda runt väl och stek en minut ytterligare.
Tillsätt 3 dl av den nedkokta buljongen under vispning, till en slät sås utan mjölklimpar.
Tillsätt grädden, ge ett uppkok och låt puttra till lagom konsistens, cirka 10-15 minuter.
Smaka av såsen med salt, peppar och citron.
Plocka köttet från kycklingen, lägg i en kastrull och slå över currysåsen. Blanda runt.
Servera med ris och eventuellt lite chiliflakes och koriander.