Blandning mellan godis och spröda kakor - ger ca 54 bitar. Påminner om toscakaka fast en knaprigare variant 🥰
April 9, 2023
6 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
0.5 dl socker
1 msk vaniljsocker
150 g smör
1 st ägg
2 - 3 msk mjölk eller vatten
2.5 dl socker
1 dl ljus sirap
125 g smör
0.5 dl grädde
300 g nötter av valfri sort. mixa fritt och välj bland:
Valnötter, pistagé, sötmandel, pinjenötter, solrosfrön, pumpakärnor, hasselnötter osv.
Grovhacka nötterna och ställ åt sidan. Värm ugnen till 200°. Blanda de torra ingredienser till degen i en bunke. Skär smöret i kuber, blanda med de torra ingredienserna och ägget till en smulig deg. Blanda gärna i en matberedare.
Tillsätt sedan lite vätska, inte för mycket, och blanda snabbt ihop till en deg.
Platta ut degen på ett bakplåtspapper och täck den med ett till bakpapper, kavla den lika stor som en långpanna, ca 30×40 cm. Nagga med en gaffel och baka mitt i ugnen i 10 min.
Gör under tiden toppingen.
Ha koll på degen i ugnen, så den inte bränns.
Blanda smör, grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt smälta under omrörning på medelvärme, det ska inte börja koka, utan allting ska bara smälta samman och blandas väl.
Häll i nötterna och blanda ordentligt.
Häll kolasmeten över den förgräddade degen och bred ut den jämnt.
Baka sedan mitt i ugnen i ca 15 min.
Ta ut och låt svalna en stund.
Skär i önskad storlek. Förvara i en kakburk i rumstemperatur, de håller sig upp till 7 dagar.