2.75 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk vatten
200 g spenat (färsk)
4 st ägg
2 dl mjölk
1 dl grädde
Salt- peppar
2 tsk timjan (repad färsk)
2 dl ost (riven svecia)
150 g crème fraiche
2 st – 3 msk pepparrot (riven)
Salt- peppar
350 g skivad gravad lax (eller kallrökt)
Ärtskott / gräslök
Mixa vetemjöl och cashewnötter i matberedaren till en smulig massa. Tillsätt smör och vatten och kör till det bildas en boll. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, cirka 24 centimeter i diameter. Täck den med plastfolie. Ställ in formen i kylen minst 30 minuter.
Nagga degen med en gaffel och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen vid 225 grader, 10 minuter. Lägg spenaten i ett durkslag och häll över kokande vatten, så att spenaten slakar. Spola över kallt vatten.
Krama ur den förvällda spenaten och fördela i pajskalet. Mixa samman ägg, mjölk, grädde och repad timjan i en skål. Salta och peppra. Strö över riven ost. Häll äggstanningen över spenaten och grädda pajen i ugnen, cirka 25 minuter.
Vispa crème fraichen hårt och smaksätt med riven pepparrot. Smaka av med salt och peppar. Lägg i spritspåse. Garnera med laxrosor fyllda med klickar av pepparrotscrème. Lägg ärtskott och klippt gräslök överst.