600 g delikatesspotatis
1 st förp grön sparris (à 250 g)
1 st förp cream cheese färskost (à 200 g)
6 st ägg
2 dl vispgrädde
3 dl mjölk
1 st förp ansjovis (à 125 g)
2 msk ansjovisspad
0.5 tsk salt
0.5 krm nymald svartpeppar
200 g purjolök
20 g färsk dill
2 msk smör
200 g färsk spenat
2 msk olivolja
2 tsk vitvinsvinäger
Koka potatisen. Låt svalna
Sätt ugnen på 175°C.
Koka upp lättsaltat vatten i en vid stekpanna med hög kant.
Ansa sparrisen, skär av den nedre delen om den är grov, och sjud den i 2 minuter i stekpannan. Kyl ner sparrisen under kallt vatten.
Rör färskosten mjuk och blanda med äggen. Späd äggsmeten med grädde och mjölk. Häll av ansjovisen, men spara spadet. Smaksätt äggsmeten med ansjovisspad, salt och peppar.
Skiva potatisen. Skölj, ansa och strimla purjon. Plocka dillen från stjälkarna och hacka stjälkarna.
Fräs hälften av purjolöken i smör i 2 minuter (gärna i en stekpanna, storlek 28 cm i diameter som kan stå i ugnen). Vänd ner potatisen, hackade dillkvistarna och hälften av spenaten.
Häll över äggstanningen och lägg sparris och ansjovisfiléerna överst. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter eller tills äggstanningen har stelnat.
Blanda resten av purjolöken, resten av spenaten och några dillkvistar med olja och vinäger. Krydda med salt och peppar
Servera omeletten toppad med dillkvistar tillsammans med spenatsalladen.