Jättegod brunch! Såsen lyfter allt ett snäpp till. Jag hittade inspiration till detta recept i tidningen Lantliv 😍 Våffelreceptet gjorde jag utefter Sarahs recept i appen: https://smakshare.se/recipe/cafe3a-basta-frasvafflorna
March 25, 2024
150 g smör
2 st äggulor
0.5 msk färskpressad citronsaft
1 msk vatten
2 krm salt
4 st ägg
3 msk ättiksprit (12%)
200 g gravad lax
4 st dillkvistar
Hollandaise: Smält smöret i en kastrull. Skilj det klara smöret från den vita bottensatsen. Spara det klara smöret.
Koka upp vatten i en kastrull till ett vattenbad, låt sedan vattnet sjuda. Vispa ihop äggulor, citronsaft och vatten i en bunke ovanpå vattenkastrullen. Vispa äggblandningen krämig.
Ta från värmen och vispa ner smöret, först droppvis och sedan i en tunn stråle. Det är viktigt att äggkrämen och smöret har samma temperatur så aft såsen inte skär sig. Smaka av med salt.
Pocherade ägg: Knäck äggen i varsin kopp eller glas. Koka upp cirka 1 liter vatten i en vid kastrull, sänk sedan värmen så vattnet sjuder.
Häll i ättiksprit. Gör en virvel i vattnet med en slev.
Släpp ner ett ägg i taget, fös eventuellt ihop ägget med sleven så det håller ihop. Låt sjuda i
3-4 minuter. Lyft upp äggen med hålslev.
Toppa våfflorna med gravad lax, pocherat ägg, hollandaisesås och dill.