Min svägerskas farmor Katja som var mästare på att baka paskor gick bort förra året men lämnade varma minnen och detta recept efter sig. Traditionellt bakar man jättemånga och äter dem hela påskveckan. Här är ett recept för 3 små fikabröd. De påminner något om panettone och äts som de är till en kopp te men jag gillar att skiva upp och äta med smör och god ost.
April 7, 2023
100 g smör
0.5 dl mjölk
25 g jäst
4 st ägg
1.5 dl socker
0.5 msk salt
1 tsk vaniljpulver eller extrakt
1 kg vetemjöl special
60 g russin
Torkade ätbara blommor eller strössel
1. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och låt den bli fingervarmt.
2. Lägg russinen i en kopp och häll på kokande vatten, ställ åt sidan.
2. Smula ner jästen i en bunke, häll på socker, salt, vaniljpulver och smörmjölken.
3. Knäck i 1 ägg och 3 äggulor (spara vitorna till glasyren). Blanda ordentligt.
4. Nu är det dags att tillsätta mjöl, lite i taget. När allt är i ska degen knådas ca 10 minuter.
5. Låt russinen rinna av och tillsätt de till degen, knåda lite till så att de fördelas.
6. Låt degen jäsa övertäckt ca 1,5-2 timmar.
7. Dela degen i 3 delar och lägg i smorda former med höga kanter (eller täck formarna med
bakplåtspapper). Jag har formar som är 15, 13 och 11 cm i diameter. Så det blir lite olika storlekar på paskorna.
8. Låt jäsa en timme till.
9. Sätt ugnen pa 200 grader.
10. Gör glasyr genom att vispa 3 äggvitor med 2 dl socker (länge, ca 10 minuter, tills den blir blank och seg). Ställ åt sidan.
11. Grädda bröden i ca 35 minuter (är det olika storlekar på formar så tar du ut dem olika fort. Det tog ca 35 min för den minsta, 40 min för mellan och ca 50 min för den största). Kolla med en potatissticka så att de inte är kladdiga inuti. Innertemperatur ska vara 98 grader.
12. Ta ut bröden ur formarna och lät de svalna under en handduk.
13. Pensla med glasyr och dekorera med torkade ätbara blommor eller valfritt strössel. Jag hade ringblomma, violer och violsocker.