Här kommer ett grymt gott och festligt tips inför helgens middag!
Original recept från www.instagram.com
Nov. 15, 2025
2 skivor ryggbiff/entrecote eller oxfilé
2 st bakpotatisar
1 st palsternacka
Neutral olja
Smör
Salt och peppar
Klick smör
1 st schalottenlök
1 msk hela svartpepparkorn som mortlas
2.5 dl grädde
5 cl konjak
1.5 dl utblandad kalvfond
1 tsk dijonsenap
1 tsk kinesisk soja
Sätt ugnen på 225 grader.
Picka några hål runt om potatisen, slå in i folie och baka i ugnen, 1 timma.
Skala och skär tunna stickor av palsternackan. Fritera några minuter i olja tills gyllenbrun. Låt rinna av på papper och salta lätt.
Strax innan servering: krydda köttet runt om och stek till önskad stekgrad.
Tillaga såsen i samma panna som du stekte köttet. Gå i med en klick smör och tillsätt finhackad schalottenlök och mortlad peppar. Stek ett par minuter.
Gå i med konjak och flambera (valfritt). Koka ner konjaken ett par minuter tills den stickiga doften av alkohol försvinner.
Tillsätt kalvfond, grädde, soja och dijonsenap. Koka upp och låt puttra några minuter till önskad konsistens.
Smaka av såsen med salt.
Skär upp potatisen och veckla ut den. Lägg i en klick smör och salta lätt. Blanda runt och mosa lite.
Skär upp köttet och placera på potatisen. Lägg på rikligt med den goda såsen, toppa med friterad palsternacka och persilja.