NĂ€r jag har brĂ„ttom, sĂ„ brukar jag âskippaâ att göra sĂ„sen i kastrullen. IstĂ€llet blandar jag sĂ„sen i en skĂ„l (crĂšme fraĂźche, grĂ€dde, dill, 1,5 msk flytande fiskbuljong och tillsĂ€tter 1 msk potatismjöl - rör om noga). Blanda sĂ„sen vĂ€l och hĂ€ll det försiktigt i ugnsformen. Tag citronpeppar och krydda fram- och baksidan pĂ„ laxen. LĂ€gg laxbitarna i ugnsformen (i sĂ„sen). Sedan brukar jag strö frusna Ă€rtor runt omkring och skiva purjolök som lĂ€ggs uppepĂ„ laxen. Sist strör jag riven ost över det hela - det blir gotti-gott đ đĄTips! pĂ„ smaksĂ€ttning av sĂ„sen! TillsĂ€tt nĂ„gon av dessa ingredienser (eller anvĂ€nd bara basreceptet): âą 1 msk pressad citronsaft eller âą 1 tsk dijonsenap eller âą 1â2 msk sötsur sĂ„s eller âą lite riven pepparrot
April 3, 2023
4 st laxfiléer
Salt och svartpeppar eller endast
Citronpeppar
2 dl crÚme fraische (valfri fetthalt) eller vispgrÀdde
2 dl grÀdde
0.5 st fiskbuljongtÀrning
1 nypa fÀrsk dill
1. SĂ€tt ugnen pĂ„ 200 grader. LĂ€gg laxfilĂ©erna i en smord ugnsform. Krydda dem med salt och svartpeppar eller bara med citronpeppar (efter egen smak). Jag brukar bara ta citronpeppar đ„°
2. SÄs: Blanda alla ingredienserna i en kastrull. VÀrm upp pÄ spisen och rör om under upprörning. StÀng av vÀrmen nÀr sÄsen börjar puttra.
3. HÀll sÄsen över laxen. Garnera med fÀrsk dill.
4. GrÀdda laxen mitt i ugnen, ca 20-30 min eller tills laxen Àr tillagad rakt igenom, men inte för lÀnge för dÄ blir laxen torr. Servera med kokt potatis, ris, bulgur eller couscous.