500 g lax
1 st rödlök stor
140 g bacon tärnat = 1 pkt
2.25 dl grädde
1.5 dl crème fraiche
100 g färskost
0.25 st citron skal + saft
0.75 dl vitt vin
1 st fiskbuljongtärning
Smör/rapsolja att steka i
Ramslök torkad/färsk
2 msk hackad gräslök
1 tsk torkad persilja
1 tsk valfri örtkrydda eller fisk krydda
Salt och peppar (efter smak)
1. Dela laxen i portionsbitar (om den inte är gjord så innan).
2. Hacka löken fint samt dela baconet i mindre bitar.
3. Fräs tills löken samt baconet i lite smör (kan uteslutas) tills det har fått en fin färg.
4. Sätt ugnen på 180 grader under- och övervärme.
5. Hacka de färska kryddor som man vill använda, såsom gräslök eller persilja.
6. Rör i samtliga ingredienser, låt puttra ihop tills såsen tjocknar något, smaka av med salt och peppar.
7. Häll såsen över laxen i en ugnsform och gratinera i ca 13-15 min (för saftig lax).