đĄTips! Det gĂ„r bra att byta ut gravad lax till kallrökt skivad lax đ„°
April 3, 2023
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten
1 st purjolök
2 st vitlöksklyftor
400 g fÀrsk babyspenat
Smör eller olivolja att steka i
300 g skivad gravad lax
200 g fÀrskost
3 st Àgg
2 dl vispgrÀdde
0.5 dl gravlaxsÄs
1.5 dl riven lagrad ost, 31%
Salt, peppar
Gravad lax i strimlor
Dill
1. SÀtt ugnen pÄ 200 grader.
2. Mixa mjöl och smör till en smulig massa. TillsÀtt vatten och arbeta snabbt ihop till en degboll. Svep in i plastfolie och lÄt vila kallt ca 10 minuter. Tryck eller kavla ut degen i en smord pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga pajskalet med en gaffel. FörgrÀdda mitt i ugnen ca 10 minuter.
3. Strimla purjolöken, finhacka vitlöken. Hacka spenaten grovt. FrÀs purjolök, vitlök och spenat mjukt, utan att det tar fÀrg. Sila bort överflödig vÀtska om det behövs.
4. Vispa upp fÀrskosten med elvisp, sÄ att den blir fluffig. TillsÀtt Àggen, ett i taget, och rör mellan varje Àgg. Rör ner grÀdde, gravlaxsÄs, riven ost och kryddor. VÀnd ner spenatröran.
5. Varva spenatröran med gravlaxskivor i pajformen. Avsluta med spenatröra. GrÀdda mitt i ugnen 40 - 45 minuter eller tills pajen stannat och fÄtt fin fÀrg. Garnera med lax och dill.