En god, krämig och mustig vardagsgryta med fläskkött, bacon & svamp är precis vad man kan längta efter en trött vardagkväll. Servera den rykande varm med ris eller potatis.
Nov. 9, 2025
500 g fläskotlett eller fläskytterfile,strimlad
2 msk smör
Salt
Peppar
1 msk tomatpuré
1 st gul lök
150 g champinjoner
1 st fp bacon eller pancetta
2.5 dl matlagningsgrädde
1 dl creme fraiche
2 dl mjölk
0.5 dl färskost (kan nog uteslutas men var gott)
1 msk svampfond
2 tsk japansk soja
2 tsk creme de balsamico
3 tsk dijonsenap
Kokt ris eller potatis
Sallad
Skär köttet i strimlor och bryn i hälften av smöret och salta och peppra. Lägg upp på en tallrik.
Skala och hacka löken. Ansa och dela svampen. Bryn lök, bacon/pancetta och svamp i en stor gryta i resten av smöret. Tillsätt tomatpurén mot slutet och låt bryna någon minut under omrörning.
Rör i grädde, färskost, mjölk, creme fraiche och fond. Låt koka upp. Smaka av med soja, crema de balsamico och senap, salt och peppar. Späd ev med vatten eller mjölk till önskad konsistens. Vänd ner köttet i grytan och låt den bli varm.
Toppa gärna med lite persilja.
Till servering: Servera grytan med ris eller kokt potatis och en sallad.