Köttbullar med lingon är en klassisk svensk rätt som här serveras med hemgjort potatismos.
Original recept från www.koket.se av Markus Aujalay
Nov. 8, 2025
1 kg köttfärs
8 msk ströbröd
3 dl mjölk
1 st ägg
1 st gul lök
1.5 msk brynt schalottenlöksfond
1 tsk malen kanel
0.5 - 1 tsk cayennepeppar
Salt
Peppar
1.2 kg potatis
Smör
Salt
Peppar
1 nypa muskotnöt
2 nypor vitpeppar
Blanda ströbröd och mjölk och låt svälla 5 minuter. Medans den sväller finhackar du löken.
Blanda sedan med färs, ägg, lök, brynt schalottenlöksfond, kanel, cayennepeppar, salt och peppar.
Rulla sedan till köttbullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper, kör in i ugnen på 200g i ca 7 minuter tills den fått en grå/brun färg. Stek sedan i smör/rapsolja tills dem är klara och fått en fin yta.
Koka potatis i saltat vatten. Häll av och låt ånga av lite.
Pressa potatisen och vispa med smör och mjölk. Krydda med lite vitpeppar och en nypa muskotnöt.
Servera såsen, lingon och saltgurka till köttbullarna och moset.