Receptet ger 12 st minipajer. Det går så klart bra att byta ut den gravade laxen mot varmrökt eller kallrökt lax 🥰
April 1, 2023
12 st mazarinformar- eller folie
1 st rulle smördeg (kyld)
1 st ägg
2 st salladslökar- eller cirka 10 cm purjolök
1.5 dl spenatblad
100 g fetaost (i tärningar)
1 dl lagrad ost (grovriven)
3 st äggulor
3 dl gräddfil
Salt och svartpeppar- nymalen
100 g gravad lax
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär ut kvadrater ur den kavlade smördegen, cirka 7 × 7 centimeter stora. Lägg degplattorna i formar så att kanterna hänger lite utanför. Pensla med uppvispat ägg.
Skär löken i strimlor. Skölj spenatbladen och hacka dem fint. Fördela fetaost, den rivna osten, purjolök och spenat i formarna.
Vispa samman äggulor, gräddfil, salt och peppar och häll över.
Grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter, sänk värmen till 175 grader efter halva tiden. Pajen är klar när fyllningen stannat och pajdegen blivit gyllenbrun.
Ta ut pajerna och låt svalna. Toppa dem sedan med gravad lax.