Langos är friterade brödkakor, vars deg innehåller bl.a. potatis 🥰 💡Tips! Om man älskar vitlök, så kan man blanda i en pressad vitlöksklyfta i créme fraîchen.
March 31, 2023
0.5 pkt (25 gram) jäst
3 dl vatten (37°c)
1 tsk salt
1 st stor kokt potatis
7 dl vetemjöl
1 l rapsolja att fritera i
2 dl creme fraiche
1 st pressad vitlöksklyfta (kan uteslutas)
2 st rödlökar, finhackade
1 st stor burk räkor i lag
1 burk röd eller svart rom
Smula jästen i en bunke. Rör ut den med lite av vattnet. Tillsätt nästan allt vatten, salt, de mosade potatisarna och mjöl. Låt jäsa ca 40-60 min.
Själp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i 16 lika stora bitar. Platta ut dem till avlånga kakor. Låt jäsa 10-15 min.
Hetta upp oljan till 180°C. Lägg i några degbitar i taget och fritera dem ca. 4min på var sida. Låt bröden rinna av på hushållspapper.
Pensla med vitlökssmör eller vitlöksolja och lägg på önskad fyllning, såsom t.ex. creme fraiche, rödlök, räkor och röd eller svart rom på.