Finns det något godare än en rejäl halloumiburgare fylld med avokado, soltorkad tomat och toppad med picklad rödlök? Mums! Originalrecept: https://www.mathem.se/se/recipes/2717-mari-bergman-halloumiburgare-med-avokado-picklad-rodlok-och-col/?portions=4 Foto & styling: Sanna Livijn Wexell
Original recept från www.mathem.se
Sept. 8, 2023
4 st hamburgerbröd
2 st avokado
0.2 st romansallat
400 g halloumi
1 msk olivolja
1 st rödlök
1.5 dl vatten
0.5 dl ättiksprit
0.5 dl strösocker
1 krm salt fint
0.5 st citron
300 g vitkål
200 g vanliga morötter
1 dl creme fraiche naturell
1 tsk honung flytande
1 tsk balsamvinäger vit
1 krm salt fint
1 krm svartpeppar malen
0.5 - 1 tsk dijonsenap
80 g soltorkade tomater
100 g salladslök
1 dl creme fraiche naturell
1 krm chiliflakes
1 krm salt fint
1. Sätt ugnen på det gradantal brödförpackningen visar.
2. Picklad rödlök: Gör gärna detta en dag i förväg om möjlighet finns! Skala och skiva rödlöken tunt och lägg i en skål. Koka snabbt ihop vatten, ättika, socker och salt. Häll den heta lagen över löken, sätt på lock och låt dra i 1-24 timmar. Löken håller sig bra i kylen i 2-3 dagar.
3. Dressing: Finhacka de soltorkade tomaterna och skölj och finstrimla salladslöken. Blanda i en skål med creme fraiche och chiliflakes. Smaka av med salt.
4. Coleslaw: Skölj vitkålen och riv den tunt. Gärna med en mandolin annars med hjälp av en osthyvel. Skala och riv morötter. Blanda i en skål och tillsätt citronsaft, honung, balsamvinäger och creme fraiche. Blanda om ordentligt och smaka av med salt och peppar.
5. Halloumiburgare: Dela varje halloumi i två bitar så att du får 4 st tjocka skivor. Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek halloumiskivorna gyllene på båda sidor.
6. Värm bröden i ugnen. Skär avokadon i skivor och skölj salladsbladen.
Montera ihop burgarna med salladsblad, halloumiskiva, avokado, dressing och toppa med picklad rödlök. Servera tillsammans med coleslaw vid sidan om.