En jättegod paj att äta som den är eller att servera till kräftor eller surströmming 🥰 Om man vill äta pajen till påsken, så kan man klicka ut lite créme fraîche runt den och toppa med hackad rödlök och stenbitsrom med dillkvistar 👌
March 30, 2023
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten
1 l kantareller
2 msk smör
2.5 msk med vetemjöl
3 dl vispgrädde
1.5 dl riven västerbottenost
Salt och svartpeppar
Ställ ugnen på 175 grader.
Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg. Ställ kylskåpskallt i 15 minuter.
Tryck ut degen i formen – och upp med degen i kanterna. Picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter.
Och under tiden kan man göra fyllningen: Lägg ner den rensade svampen i en varm stekpanna och låt vätskan försvinna, lägg sedan ner ett par msk smör och tills svampen fått lite färg.
Pudra över vetemjölet och rör om och tillsätt vätskan under omrörning, låt sjuda upp till önskad konsistens. Ta bort från värmen och rör ner västerbottenosten, smaka av med salt och svartpeppar. Lägg över fyllningen till pajformen (ibland brukar jag även ta lite ost över det hela).
Ställ sedan in i ugnen i cirka 15- 20 minuter, eller tills pajen fått en vacker färg.