Rulltårta som fylls med syrlig citronkräm och vispad grädde. Toppa med färgglatt strössel.. jag brukar även dekorera med påskägg 🥰
March 30, 2023
4.5 st citroner
2.5 dl strösocker
75 g smör
1.5 msk majsstärkelse
3 st ägg
3 st äggulor
3 st ägg
1.5 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vatten
6 dl vispgrädde, hårt vispad
2 msk färgglatt strössel
1. Börja gärna med att göra citronkrämen, så hinner den svalna i tid.
2. Tvätta citronerna väl och torka dem ordentligt. Pressa saften ur tre av citronerna och riv skalet av alla.
3. Koka upp citronsaft och -skal med strösocker och smör. Sila vätskan genom finmaskig sil.
4. Pressa saften ur citronerna som återstår (1 1/2 st), blanda ut majsstärkelsen i citronsaften och rör ner i citron och sockervätskan.
5. Vispa samman ägg och äggulor och rör ner dem i vätskan, ställ tillbaka på plattan och sjud tills citronkrämen tjocknar. Ställ krämen i en skål i kylskåp och låt svalna.
6. Sätt ugnen på 250°. Täck en ugnsplåt, 30x40 cm, med bakplåtspapper.
7. Vispa ägg och strösocker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och rör ner det försiktigt med vattnet.
8. Bred ut smeten över bakplåtspapperet i ett jämnt lager. Grädda mitt i ugnen i ca 5 min tills kakan fått fin färg.
9. Strö lite socker på kakan och stjälp upp den på bakplåtspapper, låt svalna.
10. Vid servering, bred ut ett jämnt lager med den avsvalnade citronkrämen på den platta rulltårtan. Blanda sedan försiktigt vispad grädde med generöst med citronkräm (inte allt) i en skål och bred ut ett generöst lager på citronkrämen, spara en del till topping.
11. Rulla ihop rulltårtan försiktigt och dekorera toppen med vispad grädde.
12. Ringla lite citronkräm på kakan, om krämen är för tjock kan man blanda i någon matsked vatten för att få den lösare, strö över dekorativt strössel.