Lättgjord soppa gjord på finkrossade tomater på burk och vita bönor. Bönorna gör att den blir proteinrik och matig och dessutom får soppan fin konsistens. Jag mixar den slät på slutet, det behövs inte men när bönorna mixas blir konsistensen så krämig och fin.
Nov. 2, 2025
2 st gula lökar, ca 200 g
2 st –3 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
3 msk tomatpuré
1 burk finkrossade tomater, à 400 g
1.5 st grönsaksbuljong
5.5 dl vatten
2.5 dl vispgrädde
0.5 kruka basilika
1 tsk salt
0.5 st tsk chiliflakes
1 st cannelini bönor, 380 g
Nymald svartpeppar
Hacka lök och fräs den mjuk i olivolja tillsammans med pressad vitlök i en stor gryta.
Tillsätt först puré, sedan krossade tomaterna, vatten, grädde, buljong samt några späda stjälkar basilika med bladen, chili flaket & salt. Låt sjuda cirka 15 minuter under lock.
Skölj av bönorna i ett durkslag. Spara eventuellt några bönor till garnering och tillsätt resten i soppan. Mixa soppan, den behöver inte vara helt slät men bönorna bidrar med fin konsistens när de mixas. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Garnera med bönor och basilikablad. Servera med bröd.