Godaste helgmiddagen på länge med mild krämig sås och perfekt stek fläskfilé
Nov. 1, 2025
650 g fläskfilé
Smör, att steka i
1 tsk vitlökspulver
1 tsk torkad timjan
1 msk koncentrerad kalvfond
0.75 dl vatten
3 dl vispgrädde
4 tsk grönpeppar, torkad och stött
2 - 3 droppar kinesisk soja
Salt
Svartpeppar
1 kg fast potatis
2 st gula lökar
1 tsk vitlökspulver
5 dl grädde
Salt
Svartpeppar
Potatisgratäng: Sätt ugnen på 200 grader varmluft
Skala potatisen och löken
Använd en mandolin eller skär löken i tunna skivor
Fräs löken mjuk och glansig i smör i en stor kastrull eller panna
Tillsätt vitlökspulver, grädde, salt och nymalen svartpeppar. Låt koka upp
Använd mandolinen igen eller skär potatisen i tunna skivor och vänd ned i gräddkoket. Låt koka 3-4 minuter
Vänd över allt i en gratängform och gratinera i ugnen ca 20-25 minuter.
Fläskfilé: Skär fläskfilén i skivor
Salta och peppra på båda sidor
Stek köttet i rikligt med smör, vitlökspulver och timjan. Ös köttet med smöret så smakerna tränger in i köttet
Ta upp köttet och lägg åt sidan
Vispa ur stekpannan med stött grönpeppar, vatten och fond och låt koka ihop
Tillsätt sedan vispgrädde och någon droppe soja
Smaka av med salt och nymalen svartpeppar
Låt puttra ihop till en fin sås (inte så tjock)
Lägg tillbaka fläskfilén i såsen
Servera fläskfilémedaljongerna till den krämiga potatisgratängen och den goda såsen
Njut med ett stort glas mjölk