Ca 45 minuter

Dumplings i salladskål

Inga dumplingark hemma eller vill du ha ett fräschare alt. glutenfritt alternativ? Hacka ner den nedre delen av bladen på salladskålen i smeten och fylle den spädare toppen. Det blir som en korsning av dumplings och kåldolmar. Dunka ner i en sojadip med lite drag av chili så har du en grym rätt!

Original recept från www.instagram.com

Josefine Freij

Nov. 1, 2025

Ingredienser

20 st blad salladskål

1 st knippe salladslök (långa mörkgröna stjälkar)

Till smeten

250 g fläskfärs

2 dl finhackad salladskål (nedre delen av bladen)

1 dl finhackad shiitakesvamp, torkad och förvälld

0.5 dl salladslök (vita delen på salladslöken)

1.5 tsk riven ingefära

2 st vitlöksklyftor

3 msk soja

1 msk söt seg soja (alt. lite extra soja+nypa socker)

0.5 msk sesamolja

Salt, vitpeppar

Dipsås

4 msk soja (tex kikkoman)

2 msk kinesisk vinäger (chiankiang)

1.5 msk lime

1 - 2 tsk crispy chili oil (jag körde laoganma)

1 tsk honung

Några droppar sesamolja

Rostade sesamfrön

Gör så här

Dela salladskålen, den övre delen ska vara runt dumplingarna och den grövre hackas för att ha i fyllningen.

Skär av det gröna på salladslöken. De ska användas som 'snöre' att knyta runtom. Den nedre vita delen ska hackas till fyllningen.

Värm upp vatten och blanchera (sjud) övre bitarna på salladskålen och de långa gröna stjälkarna från salladslöken.

Plocka upp när de är mjuka och känns formbara. Kyl ner och torka av.

Blötlägg och finhacka shiitakesvamp, hacka nedre delen på kål och salladslök. Blanda ihop med övriga ingredienser till en smet.

Lägg en klick av fyllningen på ett salladsblad, rulla ihop och knyt med salladslöken.

Värm en panna med några droppar olja (så att de inte fastnar) häll på några msk vatten och täck med lock. Ånga tills klara.

Blanda ihop dipsåsen.

Toppa med salladslök eller färsk koriander om det är din grej, servera med ris eller ät som de är.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.