Man kan dubblera receptet och göra den i en långpanna 🥰
March 29, 2023
8 st potatisar, mjöliga ganska stora
1 st ägg
1 tsk salt
Lite riven muskot
1 msk smör
Mjölk
2 dl ost (riven)
800 g nötfärs
2 st gul lök eller rödlök (hackade)
2 st morot (skivade eller rivna)
2 msk smör
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 msk tomatpuré
1 msk soja
1 msk vetemjöl
2 dl vatten (man får känna efter lite)
1. Skala potatisen och skär den i bitar. Koka den mjuk i saltat vatten, ca 15 min. Häll av vattnet och mosa potatisen. Vispa upp ägget och tillsätt salt, lite riven muskot, smör och mjölk. Häll blandningen tillsammans med moset och vispa med elvisp, så att det blir poröst.
2. Sätt ugnen på stark värme, 250 grader. Hacka löken och skiva (eller riv) morötterna. Fräs löken sakta i en del av smöret, lägg i morötterna och låt dem fräsa med en stund. Lägg över grönsakerna i en gryta eller en kastrull.
3. Bryn köttfärsen i resten av smöret och hacka samtidigt sönder den. Lägg över den i grytan. Smaksätt med salt, svartpeppar, tomatpuré och soja. Strö i vetemjölet och rör runt, späd sedan med vattnet. Koka köttfärsröran i några minuter.
4. Häll köttfärsröran i en ugnssäker form och bred på potatismoset. Strö över den rivna osten. Gratinera i övre delen av ugnen tills ytan fått vacker färg, ca 10-15 min eller lite längre.