Över 60 minuter

Panerad aubergine med fetaoströra, ajvarolja och granatäpple

Festlig aubergin som funkar som både förrätt och huvudrätt.

Valentina

Oct. 31, 2025

Ingredienser

4 st små auberginer

1 st ägg (eller khoisan äggersättning)

2 msk mjölk (eller växtbaserad mjölk)

1 tsk vitlökspulver

Salt och peppar

Panko

Ajvarsås

0.5 dl stark ajvar

0.5 - 1 dl rapsolja

Fetaoströra

300 g fetaost (eller vegansk feta)

3 dl turkisk yoghurt (eller veganskt alternativ)

Topping

1 dl rostade mandlar, hackade

0.5 st granatäpple, kärnorna

Gör så här

Skär bort det lösa från auberginernas stjälk. Halvera auberginen på längden, med stjälken kvar. Med snittytan neråt, skiva den på längden med ca 1 cm tjocka skivor men låt stjälken sitta kvar. Strö rikligt med salt och massera in. Låt stå ca 30 min så det vattnar till sig.

Under tiden, smula ner fetaosten i en skål och blanda med yoghurten. Ställ åt sidan.

Häll ajvar i en mindre skål. I en liten kastrull, värm upp oljan tills het. Häll över oljan på ajvarröran och rör tills du får en len ajvarolja.

Slå på ugnen på 200 grader, över- och undervärme.

Vispa upp ägget tillsammans med mjölken samt salt och peppar och lägg i en tallrik med kant eller en mindre form. Häll upp panko i en separat skål och blanda med vitlökspulver, salt och peppar.

Ta fram en ugnsplåt med bakplåtspapper och pensla med olja. Torka av auberginen med papper så det är riktigt torrt. Använda ena handen för att doppa auberginen i äggblandningen och använd den andra handen för att doppa i panko. Lägg över på plåten och tryck till lite så den nästan ser ut ut som en blomma. Ringla lite olja över. Rosta i ugnen i 30-40 minuter tills gyllene.

Bred ett lager fetaoströra i botten på tallrikarna/faten och lägg auberginen ovanpå. Ringla över ajvarolja och toppa med granatäpplekärnor och den hackade rostade mandeln.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.