Kåldolmar med kokt potatis, gräddsås och rårörda lingon

Idag ska vi laga en av dom bästa söndags eller husmansrätterna som finns enligt mig. Kåldolmar med kokt potatis, gräddsås och rårörda lingon. Det blir för gott och du måste testa!🥬

Original recept från www.instagram.com

Merikwidegren

Oct. 26, 2025

Ingredienser

1 st vitkålshuvud

2 - 3 msk ljus sirap

Smör att steka i

Fyllning

500 g blandfärs

1 st gul lök

1 dl kokt jasminris

1 st ägg

0.5 dl röd mjölk

1 dl grädde

Salt & vitpeppar

Gräddsås

4 dl grädde

Soja

Salt & svartpeppar

Tillbehör

Potatis

Rårörda lingon

Gör så här

Finhacka gul lök och stek på medelvärme tills löken blivit mjuk, brun och söt. Salta lätt.

Koka jasminris och låt svalna.

Skär ut stammen ur vitlöken, lägg i en stor kastrull med sjudande vatten. Låt ligga tills blandat släpper, och plock dom ett i taget. Lägg på en handduk att ånga av. (10-12 blad).

I en skål, gå i med blandfärs, jasminris, stekt lök, ägg och gräddmjölk. Tillsätt salt och vitpeppar.

Klicka ut en sked fyllning på ett vitkålsblad, vik in kanterna och rulla.

Stek kåldolmarna i en panna med smör på strax över medelvärme, så att dom får lite yta.

Lägg kåldolmarna i en ugnsform, ringla över sirap och salta lätt. Sätt in i ugnen på 225 grader, cirka 30 minuter.

I stekpannan du stekte kåldolmarna, tillsätt en dl vatten och en msk kalvfond. Koka upp och skrapa loss dom godas smakerna i pannan. Häll vätskan i ugnsformen efter halv tiden.

Efter 30 minuter i ugnen. Ta ut formen och sila försiktigt av vätskan ner i en kastrull. Koka ner vätskan några minuter och tillsätt sedan grädde och soja. Koka ihop tills såsen tjocknat något alt red den med mjöl om du föredrar det. Smaka av med salt och peppar.

Häll såsen ner i ugnsformen på nytt, sätt in i ugnen ytterligare 10-15 minuter.

Servera med kokt potatis och rårörda lingon.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.