Servera en jättegod sallad till köttfärspajen 🥰
March 27, 2023
4 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1 dl vatten
250 g smör
1 - 2 msk olivolja
1 kg nötfärs eller valfri färs
2 pkt bacon a 140 gram eller rökt skinka
2 st gula lökar eller röda lökar
4 - 5 st vitlöksklyftor
5 msk tomatpure
3 - 5 msk ketchup
400 g krossade tomater
2 tsk paprikapulver
1 msk chilikrydda
0.5 msk chiliflakes
2 msk oreganokrydda
2 dl créme fraiche (liten burk)
3 msk japansk soja
1 - 2 dl vatten, späd under tiden köttfärsen puttrar
10 st körsbärstomater eller 5 st medelstora tomater 🍅
4 - 5 dl stark ost, gärna lagrad, starkare ost
Oreganokrydda
Ta fram smöret så det blir mjukt, nyp ihop vetemjöl, smör, vatten och lite olja och knåda ihop snabbt. Lägg i kyl 20-30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 175 grader.
Smöra gärna långpannan något och tryck sedan ut pajdegen tunt i långpannan och lite upp på kanterna. Nagga med en gaffel, förgrädda pajskalet ca 10-15 minuter i mitten av ugnen. Det ska få lite färg, men inte brännas.
Fyllningen: Höj ugnen till 220 grader. Skär lök och vitlök i mindre bitar och stek i en stekpanna med smör eller olja så det blir mjukt. Lägg i en hög gryta.
Fräs köttfärsen i lite olja i en stekpanna i omgångar med tomatpuren, salta och peppra. Lägg färsen i en hög gryta. Klipp bacon och stek på medelvärme, det ska inte bli för hårt eller knaprigt. Har du rökt skinka, skär i bitar och lägg direkt i färsen.
Häll i krossade tomater, ketchup, chilikrydda, chiliflakes, oreganokrydda, paprikakrydda, creme fraiche, soja och låt det koka ihop, gärna 20-30 minuter så det blir mer smak. Späd under tiden med vatten. Smaka av. Kanske mer tomatpure, ketchup eller salt och peppar.
Lägg ut färsen på den förgräddade pajskalet, strö riven ost, delade tomater ovanpå och gratinera i nedre delen av ugnen ca 20 minuter, osten ska smälta och få fin färg.