Fisk i ugn är både lätt och gott. I det här receptet ugnsbakas den med en härligt frisk crème fraiche-sås med syrlig citron och gräslök och toppas sedan med krispiga smakrika parmachips. Njut med kokt potatis, sås och krispiga haricots verts.
Original recept från www.instagram.com av @fias_food_etc
Oct. 21, 2025
900 g fast potatis
150 g färska eller frysta haricots verts (bönor)
600 g torsk eller sej
Salt
Peppar- gärna både vitpeppar och citronpeppar
1 bit purjolök ca 10 cm, hackad
Smör
2 dl crème fraiche (lätt)
2 dl mellangrädde
1 st fiskbuljongtärning
1 dl vatten
1 frp färsk gräslök (à 20 g)
1 st citron- juicen av
1 st par skivor parma eller serrano skinka att toppa med
Tina fisken om fryst används och låt den rinna av ordentligt.
Sätt ugnen på 200°C.
Koka potatisen. Koka bönorna mjuka några minuter med potatisen mot slutet av potatisens koktid.
Lägg fisken i en ugnssäker form. Salta och peppra.
Fräs purjon mjuk i lite smör, häll i crème fraiche, grädde, vatten och citron + smula ner buljongtärning och låt koka ihop. Smaka av med salt och peppar.
Hacka gräslöken och rör ner i såsen.
Häll såsen över fisken och tillaga mitt i ugnen ca 15 minuter.
Parmachips gör du enkelt antingen i airfryer ca 5 min i 180 grader eller i ugnen innan du stoppar i fisken.
Servera fisken med bönor, potatis och haricot verts.