Svingod vegansk köttfärssås och spaghetti. Använd förslagsvis Barillas sanza gluten spaghetti för glutenfri variant. Rekommenderar Gudruns ärtfärs som är bitig och funkar fint för långkok. Recept modifierat från Jens Åhlin.
April 2, 2022
2 st morötter
2 st gullökar
4 stjälkar blekselleri
1 dl olivolja
2 st vitlöksklyftor
0.5 tsk torkad timjan
800 g gudruns ärtfärs eller annars färs som funkar för långkok
150 g tomatpuré
1 dl torrt vitt vin
5 dl grönsaksfond (utspädd om du använder koncentrat)
1 dl växtmjölk (exempelvis havremjölk)
Salt och svartpeppar
Spaghetti eller din favoritpasta
Vegansk parmesan (förslagsvis gondinos rivna)
Kör grönsakerna i matberedare eller hacka i väldigt små tärningar.
Fräs grönsakerna i olivoljan i en rymlig gryta (allt ska nämligen tillagas i grytan), tillsätt vitlök sist ihop med örterna. Låt fräsa utan att ta färg.
I med färsen och bryn tills vätskan kokat bort lite. Rör ner tomatpurén.
Sedan i med vinet och låt alkoholen koka ur. I med fonden. Rör runt ordentligt och ge ett uppkok. Häll sen i mjölken.
Låt småputtra/sjuda i 1 timme med lock och 30 minuter utan lock. Smaka av med salt och peppar.
Koka pastan i välsaltat vatten en minut mindre än vad du tror. Häll av vattnet men spara lite till senare. Ner med den kokta avrunna pastan i förslagsvis pastakastrullen. Sleva på så mycket köttfärssås du tycker är nice och veva runt i kastrullen, reglera konsistensen med det sparade pastavattnet.
Servera direkt med parmesan.