Mormors Kåldolmar

Idag gjorde jag min barndomsfavorit, mormors ljuvliga kåldolmar! 😍 Det här är så otroligt gott! 🤤

Original recept från www.instagram.com

Foodbakinghomelife

Oct. 19, 2025

Ingredienser

Kåldolmar

1 st vitkålshuvud

500 g blandfärs

1 st gul lök

1.5 dl mjölk

0.5 dl ströbröd

1 st ägg

2 dl kokt ris

Salt

Malen vitpeppar

Lite smör

Steksnöre

Såsen

1 st köttbuljongtärning

5 dl vatten

0.5 st gul lök

Lite vitkålsbitar

1 dl ljus sirap

1 tsk kinesisk soya

Maizenamjöl

25 g smör

Gör så här

Förbered kålen: Skär bort roten på vitkålshuvudet. Koka hela huvudet i lättsaltat vatten i ca 10–15 minuter. Lossa försiktigt 12–15 stora, hela blad. Skär bort den tjocka delen på bladens mittnerv så de blir lättare att rulla.

Gör fyllningen: Finhacka löken och fräs den mjuk i lite smör. Blanda ströbröd och mjölk i en bunke, låt svälla i 5 minuter. Tillsätt färsen, ägget, den frästa löken, kokt ris, salt och vitpeppar. Rör till en jämn färssmet.

Rulla och knyt dolmarna: Lägg ett kålblad på en skärbräda. Lägg 2-3 msk färs i mitten. Vik in sidorna och rulla ihop till en fast rulle. Knyt ett stycke steksnöre runt varje kåldolme. Lägg små klickar med smör ovanpå varje dolme – det ger fin smak och färg vid stekning.

Bryn dolmarna: Hetta upp smör i en stekpanna. Bryn dolmarna runt om tills de får fin gyllenbrun färg. Lägg dem i en smord ugnsform med skarven nedåt.

Gör såsen: Använd samma panna som du stekte i. Tillsätt vatten, buljongtärning, sirap, soja, lök och några små vitkålsbitar. Låt koka i ca 10 minuter. Sila såsen, red med lite maizena utrört i kallt vatten, och vispa i smöret på slutet.

Tillaga i ugnen: Häll lite av såsen över dolmarna. Täck formen med folie. Grädda i ugnen på 200°C i ca 45 minuter.

Servera tillsammans med kokt potatis och rårörda lingon.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.