Idag gjorde jag min barndomsfavorit, mormors ljuvliga kåldolmar! 😍 Det här är så otroligt gott! 🤤
Original recept från www.instagram.com
Oct. 19, 2025
1 st vitkålshuvud
500 g blandfärs
1 st gul lök
1.5 dl mjölk
0.5 dl ströbröd
1 st ägg
2 dl kokt ris
Salt
Malen vitpeppar
Lite smör
Steksnöre
1 st köttbuljongtärning
5 dl vatten
0.5 st gul lök
Lite vitkålsbitar
1 dl ljus sirap
1 tsk kinesisk soya
Maizenamjöl
25 g smör
Förbered kålen: Skär bort roten på vitkålshuvudet. Koka hela huvudet i lättsaltat vatten i ca 10–15 minuter. Lossa försiktigt 12–15 stora, hela blad. Skär bort den tjocka delen på bladens mittnerv så de blir lättare att rulla.
Gör fyllningen: Finhacka löken och fräs den mjuk i lite smör. Blanda ströbröd och mjölk i en bunke, låt svälla i 5 minuter. Tillsätt färsen, ägget, den frästa löken, kokt ris, salt och vitpeppar. Rör till en jämn färssmet.
Rulla och knyt dolmarna: Lägg ett kålblad på en skärbräda. Lägg 2-3 msk färs i mitten. Vik in sidorna och rulla ihop till en fast rulle. Knyt ett stycke steksnöre runt varje kåldolme. Lägg små klickar med smör ovanpå varje dolme – det ger fin smak och färg vid stekning.
Bryn dolmarna: Hetta upp smör i en stekpanna. Bryn dolmarna runt om tills de får fin gyllenbrun färg. Lägg dem i en smord ugnsform med skarven nedåt.
Gör såsen: Använd samma panna som du stekte i. Tillsätt vatten, buljongtärning, sirap, soja, lök och några små vitkålsbitar. Låt koka i ca 10 minuter. Sila såsen, red med lite maizena utrört i kallt vatten, och vispa i smöret på slutet.
Tillaga i ugnen: Häll lite av såsen över dolmarna. Täck formen med folie. Grädda i ugnen på 200°C i ca 45 minuter.
Servera tillsammans med kokt potatis och rårörda lingon.