Vem vill inte njuta av äppelkaka med gott samvete? 🍎😍 Spara då denna nyttigare äppelkakan gjord med dadlar, havregryn & havremjöl är perfekt som frukost eller mellanmål/nyttigare fika. Jag tyckte det var gott att toppa med grekisk yoghurt men vaniljkvarg är nog också gott 😉
Original recept från www.instagram.com
Oct. 15, 2025
1 ½ - 2 st 1,5 större äpple eller 2 små
Kanel & kardemumma
8 st dadlar, färska urkärnade
2 st ägg
0.5 dl lönnsirap
0.75 dl kokosolja
1.5 dl havregryn
2 dl havremjöl
1 tsk kanel, gärna ceylon
0.5 tsk bakpulver
Nypa salt
0.5 dl mandel, hackad
Sätt ugnen på 180°C. Smörj en mindre ugnsform.
Riv de mesta av äpplena- spara bara ca en halva som du gör till skivor att toppa med. Jag kryddade skivorna med lite kanel & kardemumma.
Mixa ägg, rivna äpplen, kokosolja och dadlar med stavmixer eller i matberedare.
Blanda torra varor i en skål och häll sedan över och rör ihop med det blöta.
Häll över i formen, toppa med skivade äpplen och hackad mandel.
Låt svalna något innan du äter och toppa med tex grekisk yoghurt eller vaniljkvarg.