Det här är min farmors recept – hennes hemlighet till de där riktigt fluffiga plättarna som doftar trygghet och barndom och jag vet att det här är ett recept som kommer leva vidare i generationer ❤️
Original recept från www.instagram.com
Oct. 12, 2025
1 st ägg
1 nypa salt
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker
3.5 dl fil, mjölk eller kefir (2–3 %)
5 - 5.5 dl vetemjöl (ungefär, tills smeten känns lagom tjock)
0.5 tsk bikarbonat
Olja till stekning
Vispa ihop ägget med en nypa salt, socker och vaniljsocker. Häll i den uppvärmda filen (ca 37-38 grader) mjölken eller kefiren och rör försiktigt om.
Sikta ner mjölet i två omgångar. Rör försiktigt tills smeten blir jämn och utan klumpar.
Rör ner bikarbonaten allra sist, ge smeten en sista omrörning och täck över den med plastfolie. Låt den vila i 20 minuter – och rör den inte mer sedan. Då blir plättarna riktigt fluffiga.
Hetta upp en stekpanna med lite olja på medelvärme. Klicka ut små plättar med en sked doppad i vatten eller använd spritspåse. Stek dem gyllene på båda sidor.
Servera dina fluffiga plättar med sylt, honung, färska bär – eller bara som de är, varma och nygräddade. Enkla och alldeles underbara 💛