Godmorgon och välkommen till Lyxfrukost del 5! 🍳 Det är omöjligt att ha en frukostserie utan att bjuda på Eggs Benedict, så den kör vi idag. En variant med rökt lax ifrån @mossebo_gardsbutik, sparris, krämigt ägg och hollandaisesås. 🍋
Original recept från www.instagram.com
Oct. 12, 2025
180 ml röd mjölk
120 ml kallt vatten
360 g vetemjöl
2 msk strösocker
7 g torrjäst
40 g smält smör
3 st ägg (rumstemp)
1 tsk salt
Mannagryn till stekning
Blanda mjölk, vatten och socker i en kastrull, värm till 43 grader. Tillsätt jästen och rör ihop, ställ åt sidan ca 5 minuter.
I en annan skål gärna till en köksmaskin, blanda vetemjöl och salt.
I mjölkblandningen, vispa i ägg och smält smör.
Tillsätt mjölkblandningen sakta till mjölet under konstant vispning på låg hastighet. När all vätska blandats i, höj hastigheten till medium och kör 7-8 minuter. Degen är kladdig och ska bli elastisk och släppa från kanterna.
Häll över degen i en oljad bunke. Täck med plast och låt jäsa minst en timma till dubbel storlek.
Häll ut degen på ett mjölat bord. Strö lite mjöl på toppen. Platta ut degen något till cirka 2,5 cm hög.
Stansa eller skär ut runda ringar, lägg på ett bakplåtspapper med lite mannagryn på. Lägg över en handduk och låt jäsa i 45 minuter till.
Tillaga i en gryta på medelvärme. Strö mannagryn i botten på grytan, placera 1-2 muffins i taget och stek cirka 7-8 minuter under lock. Vänd och stek 7-8 minuter till. Ta av och låt svalna.