Storkok för många matlådor, halvera för mindre mängd! Skippa fläsk eller tillsätt ex svamp för en vegetarisk variant.
Oct. 10, 2025
1.5 l torkade gula ärtor
3 st gula lökar
2.5 - 3 kg fläsk
Några kryddnejlikor
3 msk timjan
3 msk mejram
Skånsk senap
Blötlägg ärtorna i minst ett halvt dygn. Täck med tillräckligt med vatten. Låt stå kallt.
Häll av vattnet och skölj ärtorna. Koka upp i nytt vatten och lägg i de skalade gula lökarna med nejlikor instuckna.
Skär köttet i några större bitar och skär ut ev. ben och låt allt koka med i soppan. Krydda soppan med timjan, mejram och Skånsk senap.
Koka soppan sakta i ca 3 tim. Skumma av skal och rör om då och då. Ta upp köttet mot slutet och tärna. Lägg tillbaka. Späd ev med grönsaksbuljong om soppan känns tjock!