Vi vann första mästerkocksutmaningen!! Ryggbiff, chimichurri med lite vietnamesisk inspo, miso & smörslungad pak Choi och massa annat gott. Typisk bra fredagsmiddag.
Original recept från www.instagram.com
Oct. 1, 2025
250 g ryggbiff
1 nypa flingsalt
250 g små morötter
75 g smör
1 st pak choi
1 tsk vit miso
0.5 kruka koriander
0.5 kruka persilja
1 st normalstor schalottenlök
0.5 st röd chili
0.33 st torkad piri piri chili
1 tsk socker
1 tsk riven ingefära
1 tsk sesamolja
1 tsk fisksås
1 st lime, zest + saft
0.5 dl rapsolja
1 nypa salt
Rista vita och svarta sesamfrön i en torr panna på medelhög värme i ett par minuter.
Halvera och stek småmorötter i smör tills de är mjuka men har en liten kärna kvar inuti.
Riv ingefära och finhacka schalottenlök, örter och chili. Lägg i en skål och blanda i resterande ingredienser.
Blanda ordentligt och ställ åt sidan. Smaka av med piri piri, ta lite åt gången, den är väldigt stark och fortsätter utvecklas ju längre den står och drar.
Salta ryggbiffen 5 minuter innan stekning.
Värm upp en panna med rapsolja på hög värme.
Börja med att steka fettkappan på ryggbiffen tills den är gyllenbrun och bryn därefter köttet på bägge sidor tills det får fin stekyta.
Sänk till medelvärme och vänd köttet ett par minuter på båda sidor.
Tillsätt en klick smör och ös köttet tills den når en innertemperatur på 52 grader. Ta av köttet från pannan och låt vila ca 10-15 minuter innan du skär upp det.
Precis före servering: tranchera köttet och toppa med en nypa flingsalt.
Skölj och ansa pak choi.
Bryn smöret i en panna på medelhög värme, tillsätt vit miso under omrörning när smöret doftar nötigt.
Lägg ner pak choi i pannan och slunga över med det brynta misosmöret i ca 30 sekunder, ta av från värmen.
Servera med pommes pinnes, smörstekta morötter, rostade sesamfrön och toppa med koriander.