Citronkyckling med oliver och marconamandlar

Citronkyckling med oliver och marconamandlar blev ett vinnande koncept i går! Jag blev helt golvad av all feedback jag fick men vi får se vad världens ärligaste hemmakock Hillevi säger?

Original recept från www.instagram.com

Evelinasrecept

Oct. 4, 2025

Ingredienser

1 kg kycklingklubbor

Nokhoss

0.5 g ön paprika

0.5 st röd chilifrukt

1 st schalottenlök

3 klyftor vitlök

1 st salladslök

1 st citron

1 kruka persilja

1 msk riven ingefära

2 msk olivolja, citron

0.5 tsk salt

1 krm svartpeppar

Marinad

4 st gula lökar

1 tsk dijon

2 msk sweet chili

1 msk vitvinsvinäger

1 dl citronsaft, färskpressad (ca 3 citroner)

3 msk olivolja med citro

1 dl vatten

1 dl gröna oliver

1 msk strösocker

1 tsk salt

Buljongkokt ris

4 dl basmatiris

1 msk koncentrerad kycklingfond

6 dl vatten

1 tsk salt

1 tsk olivolja

Garnering

1 nypa persilja

2 st citroner

10 gröna oliver

0.5 dl marconamandel

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader.

Kärna ur paprika och chili. Skala lök och vitlök. Riv zest från citronen.

Mixa ihop med persilja, ingefära, olja, salt och peppar.

Skär ca 5 små snitt i kycklingklubborna och fyll med nokhoss. Det är pilligt men blir kanon.

Skala och skiva lök tunt.

Blanda marinaden och lägg i kycklingen. Låt stå i kylen någon timme, gärna över natten.

Lyft upp kycklingen ur marinaden. Spara löken och marinaden till grytan.

Bryn kycklingen i en skvätt olivolja, på hög värme. När den fått fin färg på båda sidor, lägg över dem i en ugnsform och tillaga in i mitten av ugnen 20-30 minuter (beroende på hur stora de är) eller tills innertemperaturen är 75°C intill benet.

Lägg lökblandningen och vatten i en gryta och koka upp. Rör ner resten av Nokhossen, salt och socker och koka på svag värme under lock ca 20 minuter eller tills löken är söt och mjuk, rör då och då.

Grovhacka oliverna och tillsätt ⅔ i grytan.

När kycklingen gått klart i ugnen lägg neri dem grytan och låt dem koka med i ca fem minuter eller tills de når 82 grader intill benet.

Skölj riset noggrant och koka upp med alla ingredienser. Sänk värmen och låt stå under lock i ca 15 minuter.

Toppa med persilja, oliver och marconamandlar och servera med en grillad citron.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.