Över 60 minuter

Surdegsfrallor med morot

Mitt favoritsurdegsbröd som grund. För det blir alltid bra och det går att ha i lite vad som helst. Lingon är en favorit, men utan extra topping är det också ett enastående bröd ✨ Baka ut som limpor, frallor eller långpannebröd. Grundreceptet från martin johanssons bok ”surdegsbröd”

Märta Martin-Åkesson

March 20, 2023

Ingredienser

Dag 1 kväll

100 g rågsurdegsgrund

300 g ljummet vatten

50 g rågmjöl

150 g rågsikt

Dag 2 morgon

60 g honung

325 g vatten

500 g vetemjöl

300 g rågsikt

20 g salt

2 stora morötter

Gör så här

Dag 1 kväll. Blanda alla ingredienser i den bunke du sen vill knåda degen i. Täck med tätt lock eller plastfolie. Låt stå över natten.

Dag 2. Morgon. Blanda i resterande ingredienser förutom salt och morötter. Knåda degen i 4 min på mellanfart om du har maskin. Brukar inte knåda för hand, men det dubbla av tiden med maskin borde duga. En bra deg är elastisk när man drar i den.

Häll i salt och rivna morötter och knåda ytterligare 2 min i maskin eller tills allt blandats väl och degen ser fin ut. Den ska vara rätt kletig.

Jäs degen under lock eller plastfolie till dubbel storlek. 3-5 h i rumstemperatur. Eller ställ in den i kylen efter en timme och låt den jäsa ett dygn.

Om du vill forma limpor eller frallor: Stjälp upp degen på väl mjölat bord och dela upp i så många bröd du vill ha. Vik varje bröd över sig själv ett par gånger så det blir spänstigt. (Mkt mjöl så man inte fastnar i brödet, men knåda inte in mjölet) lägg med kanten nedåt i en jäskorg eller på en mjölad handduk. Om frallor så direkt på bakplåtspapper. Låt vila under duk ca en timme medan ugnen blir varm

Om du gör långpannebröd (lagom till 1,5 plåt): stjälp upp degen på två bakplåtspapper och tryck ut degen. Om den fastnar så kan det hjälpa att doppa fingrarna i kallt vatten emellanåt. Skär upp rutor i degen. Strö över lite mjöl eller frön och vila under duk ca en timme medan ugnen blir varm.

Sätt ugnen på 275 grader. Sätt in två plåtar, en till brödet i mitten och en längst ner. Låt dem bli varma tillsammans med ugnen.

In med brödet i ugnen! Jag brukar använda en bricka för att flytta degen från bänken till ugnen, så kan bakplåtspappret bara glida över till plåten. Lägg några isbitar eller 2 dl vatten på den nedre plåten för att skapa ånga. Sänk direkt tempen till 250 grader. Efter 15 min, släpp ut ånga och sänk till 200 grader. Glänta sen på luckan var 5-10 minut och grädda brödet tills det har en innertemp på 98 grader. Ca 35-45 min.

Låt svalna på galler utan duk. Njut!

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.