Letar du efter en RIKTIGT god vegetarisk lasagne? Här har du den! Hade vi inte sagt något hade barnen (och knappt vi själva) inte märkt att det var vegofärs! Såå bra alltså.
Sept. 29, 2025
400 g vegetarisk färs gärna anammas
2 - 3 msk smör eller olja
390 g krossade tomater
1 st fp pastasås basilika
2 msk tomatpuré
2 st gul lök hackad
4 st vitlöksklyftor finhackad eller riven/pressad
1 msk torkad oregano
1 msk torkad basilika
2 dl vatten
8 - 9 st valnötter grovhackade
1 st grönsaksbuljongtärning
1 tsk salt
Svartpeppar och chili flakes efter smak
9 - 12 st lasagneplattor
4 dl mjölk
2 dl crème fraîche
1 dl riven lagrad ost tex parmesan
2 msk vetemjöl
Salt
Peppar
Ev. lite muskot
2 dl lagrad ost/mozarella
Sätt ugnen på 225 grader
Börja med att bryna färsen i lite smör på medel till hög värme i 7-8 minuter så den får en gyllene färg runt om. Salta och peppra runtom. Häll sedan över till en stor gryta
Stek lök och vitlök i resterande smör tills det har mjuknat utan att ta färg. Tillsätt tomatpuré, oregano, basilika, salt och peppar. Låt det steka med ett par minuter och häll sedan över fräset i färsen
Tillsätt krossade tomater, pastasås, valnötter, vatten och en grönsaksbuljongtärning. Höj värmen och låt allt puttra i 5-10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Gärna även lite chili flakes.
Sås: värm upp mjölk och crème fraîche i en kastrull. Tillsätt sedan riven ost under omrörning. Vispa till sist i vetemjöl och smaka av med salt, peppar och eventuellt lite muskot.
Olja in en form. Börja med lite ostsås i botten och varva sedan lasagneplattor, färssås och ostsås. Avsluta med 2 dl riven ost/mozarella på toppen.
Grädda i ugnen 20-25 minuter och tills osten fått fin färg. Tips: kolla tillagningstiden på paketet till lasagneplattorna, den kan skilja sig mellan olika sorter.
Servera med en god sallad med balsamicodressing